שומן טראנס
שומן טראנס: שומן צמחי רגיל בלתי רווי, שנהפך לרווי לאחר שעבר תהליך עיבוד מיוחד במטרה שיהיה מוקשה וישמש כתחליף סינטטי וזול לחמאה בתעשיית המזון (בטבע ניתן למצוא שומן טראנס בכמויות קטנות מאוד, כמעט זניחות, במוצרי חלב ובשר).
בארץ בשל צורכי הכשרות השימוש במרגרינה כתחליף לחמאה הוא גדול. בארצות הברית קבעו בשנת 2006 כי חומצות שומן טראנס מסוכנות לבריאות וחברות המזון נדרשות לסימון תזונתי ברור להימצאותו במוצריהם.
תהליך ייצור: שומן טראנס אינו נוצר על ידי בישול, אלא על ידי תהליך כימי שנקרא הידרוגנציה, בו שמן צמחי נוזלי בטמפרטורת החדר נהפך למוצק על ידי החדרת מולקולת מימן, דבר המאפשר נוחות מריחה כמו חמאה וחיי מדף ארוכים. לכן החלו להשתמש בו בתעשיית המזון.
כיצד משפיע שומן טראנס על הגוף?
- מוריד את הכולסטרול הטוב HDL ומעלה את הכולסטרול הרע LDL.
- מעלה באופן משמעותי את הסיכוי למחלות כלי דם .
- מגדיל את הסיכוי למחלות לב.
- מגביר הסיכוי למחלת הסרטן ולמחלת הסוכרת.
באיזה מוצרים קיים שומן טראנס?
שומן טראנס נמצא במוצרי מזון מוכנים אפויים ומטוגנים כמו מאפים וחטיפים רבים גם בגלידות וקינוחי פרווה. בארה"ב שומן טראנס נמצא ב 90 אחוזים מהעוגיות וב 75 אחוזים מחטיפי הצ'יפס.
- בורקסים, קרואסונים
- מלאווח , ג'חנון
- קרקרים
- צ'יפסים, תפוצ'יפס ,פרינגלס וכו'
- נאצ'וס
- עוגיות פריכיות, וופלים, מעמולים
- עוגת קרמשניט
- מרגרינה
- בייגלה
- ביסלי
- חמאת בוטנים
- קורנפלקס שוגי
בארץ על תווית המרכיבים במוצרי מזון שומן טראנס רשום כ:
שומן צמחי מוקשה או שמנים מוקשים חלקית
- לשמחתנו, כיום חלק ניכר מהמרגרינות הרכות כבר אינו מכיל שומן טראנס בשל לחץ צרכנים על החברות המייצרות, אך המרגרינות הקשות והמרגרינות לתעשייה עדיין מכילות שומן זה.
מה עושים?
1.השתדלו להימנע מחטיפים – העדיפו פירות.
2. קנו חכם – העדיפו חמאה על מרגרינה או שומן צמחי מוקשה וקראו את התוויות!
3. הכינו בבית – כך אתם אחראים על מה שנכנס לעוגיות ועוגות שאתם מכינים.