ויטמין b-12
ויטמין b12 חשוב לכולנו! לא רק לנשים בהריון וצמחונים. רמות ויטמין תקינות חשובות לתפקודים הבאים:
- תחזוקת מערכת העצבים: בפגיעה ייתכנו בעיות עצביות נירולוגיות.
- עצבנות, הפרעות שינה, זיכרון וריכוז מושפעים ממנו.
- יצירת תאי דם אדומים.
- ליצירת החומר הגנטי שלנו.
- חוסר בו יגרום לאנמיה – עייפות, חיוורון וחולשה.
- לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית. בליווי ויטמין b6.
- הקלה בתסמיני טרשת נפוצה – על פי גישות מסוימות.
- עיכול מזון – חילוף חומרים של פחמימות שומנים וחלבונים.
במזון, הוויטמין נמצא רק במוצרים מין החי: גבינות, בשר, עוף, ביצים ודגים. ולכן נדרש מעקב קפדני אצל צמחונים.
מחקרים מראים שצמחונים וטבעונים אינם לבד:
כ 35-40% מהאנשים הבריאים מעל גיל 50 אשר אוכלים בשר אדום סובלים מחוסר בויטמין b12 בשל ספיגה לקויה.
תהליך ספיגת ויטמין b12 הוא ייחודי, ארוך ומותנה במספר שלבים וגורמים שמאפשרים את הספיגה הטובה שלו בגוף.
בפה, וויטמין b12 נקשר לחלבון שמגן עליו על מנת שלא יתפרק בקיבה מחומצות הקיבה. מדופן הקיבה מופרש חומר נוסף, שבמעי ניקשר לוויטמין במקום החלבון המגן ובעזרתו יכול הוויטמין b12 להיאסף לדם בסוף המעי.
כאשר אחד מין השלבים לא מתפקד הספיגה אינה מתבצעת. זו תופעה נפוצה בהפרעות עיכול ובמחלות עיכול דלקתיות (קרוהן ,קוליטיס.
חומרים המשפיעים על ספיגת b12:
- ויטמין c, נתרן ואשלגן מעודדים תומכים בספיגה.
- טבק, קופאין, אלכוהול ותרופות מפחיתות חומציות בקיבה פוגעים בספיגתו.
בצעו מעקב אחר רמות ה b12 שלכם לפחות פעם בשנתיים. וודאו שאינו מתחת ל 300 (מומלץ שיהיה מעל 400). אם כן כדאי להתייחס למצב.