חיידק הסלמונלה

סלמונלה הינה הסיבה השכיחה ביותר לזיהום חיידקי במערכת העיכול. החיידק גורם לזיהומים נפוצים במעייים של בני אדם ובעלי חיים אחרים. לרוב הדבקה מסתכמת ב "קלקול קיבה" שחולף מעצמו, אך לפעמים זה פשוט נמשך…


חיידק הסלמונלה הוא חיידק מסוג מתג שלילי ומשתייך למשפחת החיידקים  Enterobacteriaceae אלו חיידקי מעי (קוליפורמים). קיימים מעל 2000 זנים של החיידק אופי הזיהום או מחלה שיתפתחו תלוי בסוג החיידק. סוגים ספציפיים של החיידק התאימו עצמם לבני האדם בכך שהצליחו עם השנים להערים על מערכת החיסון.
חיידק הסלמונלה גורם בבני אדם ל 2 סוגי מחלות עיקריות:

טיפוס הבטן Typhoid Fever

זיהום הנגרם מ S.typhi או S.Paratyphi הדבקה בזנים אלו מוגבלת לבני אדם והיא גורמת למחלת טיפוס הבטן. זו מחלה סיסטמית קשה של מערכת העיכול שנפוצה כיום במדינות עולם שלישי, שם היא גורמת לתמותה רבה. אך בארץ מחלה זו נדירה מאוד ולכן נתמקד בה לא נתמקד במאמר זה.

סלמונלוזיס – Samonella Gastroenteritis

זיהום הנגרם מהדבקה ב  Salmonella Non Typhoid SNDחיידק סלמונלה שאינו מזן Typhi.S
זיהום זה גורם לרוב לקלקול קיבה שכולנו מכירים בשמו הרפואי סלמונלוזיס.

הסימפטומים הנפוצים הם כאבי בטן, חום, ושלשול מימי שלעיתים מלווה בדם.
לפעמים מתלווים לכך כאבי ראש, בחילות, הקאות וצמרמורות.
הסכנה העיקרית היא מהתייבשות ואיבוד מינרלים חיוניים.
השלשולים נמשכים 3- 7 ימים ונוטים לחלוף בהדרגה.
הפרשת החיידק בצואה נמשכת מספר שבועות לאחר ההחלמה. זהו מצב בו ניתן להדביק אחרים.

רוב האנשים שחולים בסלמונוזיס מחלימים בעצמם ואינם זקוקים לטיפול רפואי. עם זאת הדבקה עלולה לסכן ילדים קטנים ,תינוקות, נשים בהריון ואנשים מבוגרים, אצלם מערכת החיסון מעט חלשה.

הטיפול בזיהום מסלמונלה

הטיפול בסוג זה של סלמונלה הינו תומך בלבד למעט במקרים של התייבשויות.
טיפול אנטיביוטי אינו מומלץ לבוגרים כיוון שאינו מקצר את משך המחלה ועלול להוביל לנשאות כרונית, אך כן ניתן לבעלי מערכת חיסון חלשה.

השפעה של סלמונלוזיס לאורך זמן
אנשים הסובלים משלשולים בעקבות סלמונלה לרוב מחלימים מהר, למרות שייתכן שתידרש תקופה של מספר חודשים עד שמערכת העיכול שלהם תשתקם לגמרי ותחזור לתפקוד תקין.

כ 5%-7% מהחולים בסלמונלוזיס עלולים לפתח תופעות של דיספפסיה ומעי רגיז. לתקציר המחקר- לחצו כאן.
חלק זעיר עלול לסבול מכאבי פרקים וקשיים במתן שתן – (תסמונת רייטר).

דרך הדבקה

דרך ההדבקה בחיידק הסלמונלה היא בעקבות אכילה של מזון מזוהם. הקפאה אינה פוגעת בו ורק בישול מלא מעל 63 מעלות צלזיוס מחסל את החיידק לגמרי.
חיידק הסלמונלה נמצא במוצרי מזון שאנו קונים בסופרמרקטים המורשים בארץ, משרד הבריאות מודע לכך שכמות קטנה כמעט תמיד קיימת ולכן ממליץ על בישול מלא של מוצרים מין החי. וכך מסיר מעצמו את האחריות בנושא.
חיידק הסלמונלה נמצא לרוב במוצרי עוף, בשר בקר, ביצים ודגים. לכן בישול מלא שישמיד את החיידק והימנעות מבשר נא וביצה לא מבושלת הוא חיוני.
ראו כתבה מצורפת למטה

דרך הדבקה נוספת היא במגע עם הפרשות של אדם או בעל חיים הנושא את החיידק ומפיץ אותו.
קיים מצב שנקרא נשאות אסימפטומטית.
אדם נושא את החיידק לעיתים ללא אירוע של קלקול קיבה בעבר ואינו מפתח סימפטומים ברורים כמו שלשולים כאבי בטן וחום אלא מרגיש טוב. אך בצואה מופרש החיידק.
הסיבה לכך יכולה להיות שכמות החיידק לא הגיע למסה גדול מספיק שתיצור תסמינים ברורים אך אדם כזה יכול לעבוד בתחום ההסעדה, מזון או לעבוד עם אנשים ולהדביק אחרים.
כ5% מהאנשים שנדבקו בסלמונלה היו אסימפטומטים ולא יפתחו סימני מחלה ברורים.


 

איך נמנע מהדבקה בסלמונלה ?

  1. יש לשמור על היגיינה והפרדה של משטחי עבודה בין בשר וביצים למוצרי מזון חיים כמו ירקות ופירות. מספיק מעט נוזלים מהבשר שנוגעים בירקות והחיידק יכול להגיע למערכת העיכול שלנו.
     
  2. יש לוודא שטיפה טובה של ירקות פירות עלים ירוקים ונבטים שעלולים להיות מזוהמים עוד בתהליך אריזה אחסנה או שינוע שלהם.
     
  3. חשוב לזכור כי יש לשטוף ידיים טוב עם סבון :
  • לאחר מגע בבעלי חיים.
  • לאחר יציאה מהשירותים.
  • לאחר החלפת חיתולים.

 סלמונלה וקומבילובקטור בראש המצעד של גורי קלקול הקיבה הנפוצים ביותר  לחצו כאן

סלמונלה בעוף  נא , למה אסור לשטוף!  לחצו כאן

שוב חשש לסלמונלה ! הפעם טחינה של רמי לוי יורדת מהמדפים  לחצו כאן

כתבה המסבירה למה כדאי לרחוץ ירקות אבל עוף ובשר אסור !  לחצו כאן

שיטפת ירקות וליסטריה דווקא   לחצו כאן

  כתבה שמאששת את מה שידענו הרבה זמן – עוף הוא הגורם מספר 1 לקלקולי קיבה – לחצו כאן

כתבה על מחקר שקובע שאפילו בישול של 30 דקות ב 100 מעלות צליזיוס לא בהכרח הורג סלמונלה לחצו כאן

כתבה על תביעה של משווקי העוף בארץ על כך שהם משווקים עוף עם סלמונלה  ביודעין ובאופן שיטתי לחצו כאן

כתבה מספטמבר 2017 – "להשמיד מיד": 11 מיליון ביצים נגועות בסלמונלה מזן אלים יצאו לשוק- לחצו כאן

או כאן  או כאן
כתבה מדיון בכנסת בראש השנה 2015
וטרינר שופרסל בכנסת: "רוב העופות בישראל מכילים סלמונלה"  לחצו כאן
כתבה על מזהמים בבשר ביקורת בריאות רשתות השיווק לפני חג הפסח 2015 : לחצו כאן 

כתבה על זיהומים בבשר עוף בישראל מדצמבר 2013 :  "הבדיקות של השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות מראות כי קרוב ל-90% מהעופות הנמכרים ברשתות המזון מזוהמים בחיידקי אי-קולי, ו-42.8% מהם בחיידקי סלמונלה, הגורמים בין היתר לדלקות בדרכי העיכול. מקורם של שני סוגי החיידקים הוא בצואה, והמשמעות היא שהבשר נוקה רק לכאורה."   לכתבה המלאה לחצו כאן 
 

לכתבה נוספת שפורסמה בשנת 2012 המתייחסת לזיהומים בבשר עוף ובשר בקר בקצביות מרשתות המזון המובילות בישראל:

 ליחצו על תמונות הכתבה להגדלה !

 

 

 

בכתבה כמעט בכל הקצביות שנבדקו ( שופרסל  שלי, חצי חינם, רמי לוי ,מגה בול, כמעט חינם ) נמצא חיידק הסלמונלה בבשר זה או אחר ובכמות משתנה! זה אינו מצב חריג, אלא עובדה מוגמרת. משרד הבריאות "פותר את הבעיה" על ידי הוצאת הנחיה על בישול מלא של מוצרי מזון בסיכון להכיל סלמונלה.

 סרטון המראה כמה פשוט לתפוס חיידקים ממזון  שעוד לא בושל  – לחצו כאן 

ליסטריה  בעונה החמה  לחצו כאן

 

יונתן הוניגמן  Dip. Ac
יונתן הוניגמן Dip. Ac

טיפול משולב ברפואה סינית וביורזוננס
נותן מענה לבעיות רפואיות רבות
שלא ניתן להן פתרון אצל הרופאים

אודותי

אני כאן בשבילכם

שיתוף:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב telegram

מאמרים נוספים

לקביעת טיפול או שאלות נוספות,
מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם

לקביעת טיפול או שאלות נוספות, מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם