מעי רגיז - IBS קיבה רגיזה

תסמונת המעי הרגיז (irritable bowel syndrome) או קיבה רגיזה זו הפרעה כרונית תפקודית של המעיים. זו אבחנה שכיחה בקרב רופאי הגסטרו, כ- 10%-25% מהאוכלוסייה סובלים ממנה. אבל חשוב לדעת שכן ניתן לטפל בה ולהשיג תוצאות יפות תוך מספר שבועות.

מעי רגיז תסמינים:

  • יציאות לא סדירות- שלשולים ועצירות לסירוגין.

  • שינויים בהרגלי היציאות- דחיפות או תכיפות .עלול להגיע עד 12 יציאות ביום.

  • כאבי בטן, כווצים בבטן, נפיחות בקיבה, גזים וחוסר נוחות כללית בבטן.

  • כאב בטן שמוטב לאחר יציאה, צואה רירית.

תסמונת המעי הרגיז משפיעה לרעה באופן ניכר על אורך החיים של הסובלים ממנה בשל היעדרויות חוזרות מהעבודה משטר תזונה מחייב, הימנעות מפעילויות בהם אין גישה לשירותים וכמובן כאבים וריצה לשירותים בתכיפות גבוהה.
במצבים לא מאוזנים וכשלא נמצא טיפול שעוזר,  כאשר המעי הרגיז פעיל מדובר על פגיעה משמעותית באיכות החיים ובהתנהלות חברתית.
קושי ללכת למסעדות, צורך להסביר תמיד למה זה המזון הזה לא טוב לי או למה אני ב"דיאטה".העלמויות לשירותים במפגשים חברתיים ואף הימנעות מקמפינגים וטיולים ממושכים בחוץ.

בוקר אופייני של המעי הרגיז – יתחיל במספר יציאות אחת לאחר השנייה במרווחים אבל ללא תחושה של התרוקנות מלאה בליווי כאבים או כיווצים בבטן אבל בעיקר הצורך להמתין עד שהבטן תתרוקן ותחושת הביטחון בבטן תאפשר לצאת מהבית לעבודה להתחיל את היום. מה שגורם לאיחורים לא צפויים או צורך לקום מוקדם כדי לסיים את סאגת המעי בזמן.
ארוחת בוקר מעי רגיז – יש כאלו שנוטים לוותר על ארוחת בוקר, כדי לא לעורר בלאגן. זה דבר שיכול להוביל לא פעם לפחד מלאכול ולהימנע מאוכל לפני עבודה, מבחן , דייט וכו
באופן כללי אני ממליץ לאכול ארוחת בוקר אפילו קטנה כדי להזין את הגוף בשעות הבוקר.
אם אתם לא יודעים מה כדאי לכם לאכול, בטיפול נוכל לבדוק מה יתעכל יותר בקלות ומה לא לאכול .

מעי רגיז ירידה במשקל הסובלים ממעי רגיז זמן ממושך נוטים להיות בעלי מבנה גוף דק יותר, זה לא חובה כמובן, אך בעיקר בקרב אלו הנוטים לשלשולים רבים יש ירידה בספיגה ובשל כך ירידה במשקל שאינה מטעמי אסתטיקה. הסובלים ממעי רגיז  

קיבה רגיזה במה זה שונה ממעי רגיז :

קיבה רגיזה זו  הגדרה חדשה יחסית ומתייחסת למצב בו רוב התסמינים מתבטאים בקיבה ופחות במעיים ולכן היא זו שרגיזה. במצב זה רוב התופעות יופיעו מעל גובהה הפופיק.

בקיבה רגיזה התסמינים יהיו : כאבים חלקה העליון של הבטן, צרבות, שריפה בבטן, בחילות התנפחות של הבטן, חוסר תאבון, הקאות, ירידה במשקל, עייפות גדולה,  גרעפסים וכו..

יש מטופלים שסובלים מקיבה רגיזה ומעי רגיז יחדיו.

הגורמים למעי רגיז:

מעי רגיז או קיבה רגיזה נחשב למחלת מעיים תפקודית. הגורמים למעי רגיז אינם ידועים באופן ודאי. קיימות מספר השערות שנבדקו במחקרים אך תשובה אחת נחרצת אין
אלו הם חלק מהגורמים :

 גורמי מזון : רגישות למזון או אלרגיה למזון – מעי רגיז מה לא לאכול בעצם?. הסובלים מקיבה רגיזה מעידים שסוגי מזון מסוימים אינם טובים להם ומחריפים את הסימפטומים, אך חשוב לדעת שמחקרית לא נמצאו נוגדני אלרגיה בדם אצל כל חולי תסמונת המעי הרגיז. דבר שמעיד יותר לכיוון בעיה בפרוק המזון ושרגישות או אי-סבילות למזון היא הבעיה.
יש כאלו שמשלמים הרבה כסף לביצוע בדיקת אי סבילות למזון כללית, אך פעמים רבות מוצאים את עצמם עם תפריט מאוד מצומצם שקשה להתמיד בו לאורח זמן. 

אי סבילות ללקטוז : אי סבילות לחלב היא חוסר ספיגה או חוסר יכולת לפרק ולספוג סוכר החלב. במקרה של מעי רגיז תסמינים הם שלשולים ,כאבי בטן, גזים ונפיחות שמשויכים לצריכת חלב.  לעיתים רגישות לחלב מתפתחת לאחר זיהומים במעיים. עוד על טיפול בגזים.

סממני צליאק : הסובלים מצליאק מפתחים תגובה אלרגית לגלוטן החיטה. ולכן אופן ההתמודדות הוא הימנעות מלאה מגלוטן.

מערכת העצבים :זו ראיה יחסית חדשה המתארת רגישות ייתר בעצבים במערכת העיכול אצל הסובלים ממעי רגיז. כך שפעילות המעיים ותנועתיות הקיבה עצמם יוצרים כאב וגירוי יתר אצל אותם אנשים. גישה זו נסמכת על קשר כימי עצבי – הנוירוטרנסמיטר סרוטונין שמשפיע גם על מצב הרוח, נימצא בכמות רבה במעיים ופועל כמעביר מסרים עצביים במוח.

קשר רגשי נפשי : קשר למצבי לחץ ומצבים רגשיים. חלק מן הסובלים מקיבה רגיזה מתארים החרפה בתסמינים בתקופות מתח, לחץ רב ומצבים נפשיים רגשיים מתוחים. אך לא אצל כולם זה הגורם.  בעיית מעי רגיז היא לא בעיה רגשית לגמרי, אלא בעיה פיזית שלעיתים מושפעת ובאה לידי ביטוי בזמן מתח רגשי.

זיהומי מעיים : מתועדים מקרים בהם אנשים מפתחים תסמונת המעי הרגיז לאחר זיהומים חזקים במערכת העיכול, זו תופעה מוכרת שאוז מסוים מתחיל לפתח קיבה רגיזה לאחר זיהום שגרם לזעזוע למערכת העיכול ומוציא אות מאיזון.

חיידקים טובים :יש המקשרים בין תסמונת המעי הרגיז לחוסר איזון בפלורה התקינה  במעי. חוסר בחיידקים טובים מאפשר התרבות ייתר של חיידקי מעיים. מצב שפוגע בתפקוד התקין  למערכת העיכול.  בשנים האחרונות מדובר גם על מצב הפוך בו יש ריבוי  חיידקים טובים במעיים בצורה לא מאוזנת, מצב הנקרא sibo.    

קיבה רגיזה ברפואה המערבית

ibs מה זה – מאחר שהגורם אינו וודאי, אין בדיקה שיכולה לאמת אבחון לתסמונת מעי רגיז, לכן האבחון מתבצע על דרך השלילה ובהימצאות של תסמינים על פי מבחן רומא 4:
שקובע כי כאבי בטן שמתקיימים בממוצע בתדירות של לפחות יום אחד בשבוע בשלושה חודשים האחרונים ומגיעים עם שניים או יותר מהתסמינים הבאים:
.1  יש קשר בין הכאבים ליציאות.
.2 חל שוני בתדירות היציאות.
.3 המרקם של היציאות שונה.

מבצעים גם מספר בדיקות לשלול מחלות פיזיות אחרות. הבדיקות הנפוצות הן: בדיקות דם, בדיקות רגישות ללקטוז, בדיקת אלרגיה לחלבון, בדיקת צואה, קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה. במידה ולא ימצאו ממצאים הגורמים לתלונות המטופל האבחנה תקבע לפי אופי התלונות האופייני לתסמונת המעי הרגיז.
תרופה למעי רגיז עוד לא נמצאה, לפחות לא תרופה שמרפאת לגמרי את המעי
רופאים ממליצים על סטופיט, קלבטן, קולוטל מעי רגיז ועזרים נוספים שיכולים לתמוך במצבי קיצון. יש כאלו שמקבלים ציפרלקס למעי רגיז וקצת נעלבים כיוון שהם חושבים שהרופא לא מאמין להם וחושב שהם ממציאים את התסמינים שלהם, אבל יש מחקרים שתומכים בכך שאצל חלק מהאנשים תרופה זו מרגיעה את המעיים ולהם זו תרופה למעי רגיז.
ויש שלוקחים תוספים שטוענים שעוזרים להם כמו:
 פרוביוטיקה למעי רגיז: זה מניסיוני מאוד אישי כיוון שאצל חלק מהאנשים אני רואה ושומע שזה עוזר לאזן את המעי ואצל אחרים זה עושה קיבה רכה.
חומץ תפוחים מעי רגיז : יתכן וזה עוזר רק חשוב להיזהר אצל מי שהבטן מאוד רגישה וסובלים מחמוץ שעולה או צרבת.

מעי רגיז טיפול טבעי :

במהלך הבדיקה הראשונה אני מאבחן  הנבדק: אני בודק את תפקוד מערכת העיכול, מה מצב האיזון בין איברי העיכול ולאיזה סוגי מזון הוא אינו מגיב טוב. בהתאם  לממצאים אני בונה טיפול מתאים.

איך מתחילים?

כאבי גב טיפול דיקור
hez

אבחון מעמיק

כאבי בטן טיפול דיקןר

התאמת תוכנית הטיפול

ביו-רזוננס טיפול בכאבי בטן

טיפול וחיזוק

מעי רגיז תזונה זה נכון שלאנשים הסובלים ממעי רגיז וקיבה רגיזה התסמינים מחמירים כשהם אוכלים מוצרי מזון מסוימים או במצבי סטרס.
לפי ראייתי אצל רוב המטופלים זה אינו הגורם העיקרי לבעיה, אלא יותר סימן שמעיד לחוסר יציבות במערכת העיכול. כך שכאשר היא ניצבת מול אתגרים כמו מתח נפשי ומזונות קשים לעיכול, היא נחלשת מאוד, דבר שמתבטא בקיבה רכה ובסימפטומים המוכרים.

מעי רגיז מה לא לאכול – הימנעות ממזונות שונים היא אפשרית…  ונכון מוצרי חלב, אוכל שומני, גלוטן ובשר אדום אם נוריד אותם נגיש הקלה בתסמינים. אך זו תזונה קשה להתמדה לטווח זמן ממושך חודשים ארוכים ושנים. אפשר להימנע כל עוד מטפלים במקביל בגורם.
להימנע ממתח נפשי זו משימה אף קשה יותר באורח חיינו המהיר. פעילות גופנית ויוגה מסייעים, ואילו הטיפול נותן יציבות למערכת העיכול ומלמד כלים לתחזוקה נכונה לגוף  גם בהמשך.

לא פעם כשהמטופל מגיע אני מוצא מספר גורמים שלובים יחדיו: גזים, כאבים ורגישות למזון שמחריפים את  הסימפטומים והמטופל כבר מפחד מאוכל לא מוצא דרך להקל על עצמו.

הכלים שברשותי מאפשרים לי לנטרל גורמים שהתחילו את שרשרת האירועים, ובמקביל לתמוך באיברי העיכול שישובו לתפקוד תקין עד שישיגו עמידות איתנה.

כי רק ככה מערכת העיכול תוכל לעמוד באתגרים שאנחנו מציבים בפניה יום יום, כתוצאה מהטיפול במקרה של מעי רגיז טיפול טבעי ומאוזן משיב לאיזון את מערכת העיכול ולכם להרגיש חיוניים יותר ומלאי ואנרגיה.

השאירו פרטים, ואחזור אליכם בהקדם:

או חייגו עכשיו ! 054-4518306

המלצות:

מעי רגיז טיפול - המלצה

שיתוף:

מאמרים נוספים

חבל שתעזבו בלי שיפור במצבכם !

שילחו הודעה ואחזור אליכם בהקדם

לקביעת טיפול או שאלות נוספות,
מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם

לקביעת טיפול או שאלות נוספות, מוזמנים להשאיר פרטים ואחזור אליכם

דילוג לתוכן