אמבה

 אמבה בחסה שלי?

אמבה – Entamoeba hystolytica – היא טפיל נפוץ, הקיים גם בארץ וגורם לזיהומים במערכת העיכול. הימצאות אמבות במערכת העיכול יכולה להיות ללא סימפטומים ברורים ( א-סימפטומטית) ויכולה בפעמים אחרות לגרום להפרעות עיכול רבות כמו: גזים, כאבי בטן ונפיחות, בהתאם לסוג האמבה בה נדבקנו והזמן במחזור החיים שלה.

הטיפול באמבה הוא קצר ויעיל.  תוך 2-3 שבועות תרגישו בשיפור משמעותי.
לפרטים על הטיפול המשולב ביו-רזוננס ורפואה סינית – לחצו כאן !

לאמבה שתי צורות קיום:
האחת, "חיה" ופעילה העלולה לגרום לזיהום משמעותי שמתבטא בדלקת מעי קשה, שלשולים רבים עד כדי סכנת התייבשות, אך לרוב מצב זה אינו מדבק.
בצורתה השנייה, האמבה אינה פעילה ומתגבשת לציסטה – זהו מצב רדום שלה, בו היא עמידה לתנאי סביבה קשים, אך ציסטות מתפזרות ומופצות בדרכים רבות למקום בו יוכלו לשגשג  ולשוב לפעילות. זהו המצב המדבק.

מחזור החיים של אמבה

אדם נדבק על ידי בליעה של ציסטה, דבר שנגרם כתוצאה מזיהום מקורות מזון, מים, הדבקה מאנשים אמבהקרובים ובמגע מיני לא אורתודוקסי. הציסטה בוקעת במעי הדק ונעה עם הפריסטלטיקה לעבר המעי הגס, שם היא מתרבה. מנקודה זו ישנם כמה נתיבים אפשריים.
האמבה יכולה לחדור לאפיתל המעי ולגרום לשלשולים חזקים ולפעמים אפילו דמיים.

בנתיב אחר האמבה הופכת לציסטה שמופרשת לצואה, מתפזרת וכך מדביקה הלאה אנשים נוספים. במקרים מסוימים היא מגיעה לזרם הדם ומתמקמת באיברים פנימיים כמו כבד, ריאות ומוח וגורמת לדלקות וציסטות שפוגמות בתפקוד האיבר.

 אמבות – דרכי הדבקה

  • מי שתיה – לא נקיים או מזוהמים.
  • מזון – מזון נגוע מחוסר היגיינה ובירקות נמוכים: חסה, פטרוזיליה. דישון בצואת אדם שנעשה נפוץ יותר לאחרונה, הוא גורם נוסף להדבקה בשל הימצאות ציסטות רבות.
  • באזורים עירוניים – יש מושג של נשא, אדם שמפריש ציסטות וללא סימני מחלה. הוא יכול לעסוק בתעשיית המזון ולא להיות חולה וכך להדביק אחרים.
  • זבוב הבית – עלול להעביר ציסטות למזון חשוף.
  • כלבים, חתולים, מכרסמים, פרעושים – יכולים להעביר ציסטות.

הטיפול התרופתי כולל:

Metronidazole – בכדורים למשך 7-10 ימים, לפעמים נדרשת חזרה על הטיפול פעם נוספת. בגמר הטיפול באמבה יש לבצע בדיקות צואה בשילוב תרבית כדי להיות בטוחים שהאמבה חוסלה. אחרת יש לחקור את הסביבה ולחפש אחר סיבה להדבקה חוזרת.

במצבים בהם באדם נמצאו ציסטות בלבד, מבחינת הרופאים אין צורך לטפל.
מספר מועט של אמבות מקשה על הזיהוי בבדיקה רגילה והביטוי סימפטומטי לרוב אינו חזק וברור. לזיהוי מעבדתי וודאי נדרשת חזרה על הבדיקה מספר פעמים.

 

תפוצת האמבה בארץ

למרות המודעות והמאמץ לשמור על היגיינה, הדבקה מאמבות בארץ אינן ארוע נדיר. אמבות מדביקות אנשים רבים בדגש על חוזרים מחו"ל (ממדינות מתפתחות), צמחונים ואנשים שאוכלים הרבה במסעדות מגוונות ושאינן תמיד היגייניות.
ניתן לא פעם לזהות זיהום מאמבה א-סימפטומטי. מצב המתבטא בהפרעות עיכול חלשות שאינן ספציפיות ולכן אינו מעורר את חשדם של הרופאים מספיק בכדי לבצע ברור מעמיק לנושא, לדוגמה: תפיחות בבטן וגזים כאבי בטן או שלשולים המופיעים לסירוגין למשך זמן קצר כל מספר שבועות. בנוסף ייתכנו נפיחות לאחר ארוחה קטנה, עייפות, משיכה למתוקים, אי נוחות, רגישות לגלוטן.

 

טיפול באמבה

מטופלים רבים מגיעים אלי עם סימפטומים של כאבי בטן, נפיחות והתקפי גזים חזקים או בעלי ריח חזק. זה תיאור שחוזר על עצמו כאשר אני מזהה אמבות. הטיפול באמבה הוא פשוט ותוך כ 3 שבועות חשים בשיפור ניכר. אני מזמין אותכם לקבוע פגישה ולטפל בבעיה אחת ולתמיד.
 

מסעדות חסה ואמבה

הכשרות מקפידה ככל הניתן בכל הנוגע להימנעות ממזיקים במזון.
מזה שנים רבות ידוע שעלים ירוקים ועלי תבלין שונים, יש להשרות במי מלח או במי חומץ למשך שעה לפחות לפני השימוש בכדי להוריד את המזיקים מעליהם.

הטכנולוגיה בשרות הכשרות אף המציאה לנו פתרונות נוחים כמו גידול בשיטת גוש קטיף – צורת גידול של חסה, פטרוזיליה ותבלינים במרחק מין הקרקע בכדי להימנע זיהום של המזון כדי להפחית מזיקים.

לצערי לא כל האנשים בביתם ובדגש על מסעדות מקפידים על היבט חשוב זה של היגיינת המזון. השריית הירוקים במים עם מלח – פעולה שמנקה מחול והורגת אמבות, כך פותרת בעיות רבות.
זו פעולה פשוטה ומוכרת בעולם המסעדנות אך, דורשת התעסקות ומודעות שלא תמיד בנמצא. לכן בקלות ניתן להידבק, אם בבית או באכילה בחוץ.


 מצורפת דוגמה לבעיה

.

 

לסרטון על מזיקים בירקות שאנחנו אוכלים – לחצו כאן